Tuhkan hautaaminen omalle maalle

Vainajan tuhka voidaan maanomistajan luvalla haudata tai sirotella myös muualle kuin hautausmaalle. Tälle paikalle ei saa kuitenkaan muodostua haudan tunnusmerkistöä. Kun uurna haetaan krematoriosta, ilmoittaa hakija minne tuhka tullaan sijoittamaan (kiinteistötunnus ja –nimi).

Mikäli hautapaikkaan jää pysyvä merkki haudasta, tulkitaan se yksityiseksi haudaksi, jonka perustamiseen tarvitaan aluehallintoviraston lupa.Linkki avautuu uudessa välilehdessä On huomioitava, että yksityinen hauta rajoittaa maankäyttöä siten, että maa-aluetta voi käyttää muuhun tarkoitukseen aikaisintaan 25 vuoden kuluttua hautaamisesta.

Tuhkan sirottelussa mereen tai järveen on oltava vesialueen omistajan lupa (useimmiten osakaskunta). Vesialueilla on olemassa joitakin merkittyjä paikkoja, minne tuhkan voi sirotella ilman erikseen anottavaa lupaa. Tällöin hautapaikkatietoon merkitään kyseisen alueen nimi.

Tuhkan sijoittaminen Metsähallituksen hallinnassa oleville aluilleLinkki avautuu uudessa välilehdessä on myös mahdollista.

Urjalan kirkko hautausmaalta päin.